Zehre rağmen hayatta kalıyorlar… Tahtakurularında tehlikeli mutasyon

Tahtakurularında Tehlikeli Mutasyon: Zehire Rağmen Hayatta Kalıyorlar

II. Dünya Savaşı sonrası kimyasal devrimle birlikte, özellikle DDT gibi güçlü böcek ilaçlarının bulunmasıyla tahtakuruları büyük ölçüde kontrol altına alınmıştı. Ancak 2000’li yıllardan itibaren, bu kaşıntılı parazitler hayatımıza yeniden girmeye ve dünya genelinde seyahatlerimize eşlik etmeye başladı.

Virginia Tech’ten entomologlar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, tahtakurularının bu dayanıklılığının sebebini ortaya koydu. Araştırma kapsamında ABD’nin 22 eyaleti ve Kanada’nın 4 bölgesinden toplanan 134 farklı tahtakurusu popülasyonu incelendi.

Tahtakurusu popülasyonları genetik olarak oldukça iç içe olduğundan, araştırmacılar her gruptan sadece bir bireyi genetik taramaya tabi tuttu. İki tahtakurusu örneğinde, sinir sistemi ile ilişkili kimyasal yollarda aminoasit değişimine yol açan bir nokta mutasyonu tespit edildi.

Araştırmacılar, bu mutasyonun A302S Rdl geni mutasyonu olduğunu ve Alman hamamböceklerinde de benzer direnç mekanizmalarına yol açtığını belirledi. Bu genetik değişim, 1940’larda DDT’ye alternatif olarak geliştirilen ve çevrede uzun süre kalıcı etkiler yaratan dieldrin isimli insektiside karşı direnç sağlıyordu.

Dieldrin, fipronil adlı günümüzde yaygın kullanılan bir böcek ilacıyla kimyasal benzerlik taşıyor. Fipronil, daha kısa ömürlü olması nedeniyle daha kabul edilebilir bir seçenek olarak görülse de, çevresel etkileri hâlâ ciddi boyutta. Tahtakurularının geliştirdiği Rdl mutasyonu, bu maddeye karşı da direnç kazanmalarını sağlıyor.

Araştırmacılar, bu mutasyonun ne zaman ortaya çıktığından emin değil. Ancak tahtakurularının 1990’larda yasaklanan dieldrin gibi kimyasallara uzun süre maruz kalmış olması, bu dayanıklılığın yeni olmayabileceğini düşündürüyor.

Related Posts

iOS 18’de gizli özellikler nasıl aktif edilir?

Apple’ın en yeni mobil işletim sistemi olan iOS 18, iPhone kullanıcılarına bir dizi yeni özellik ve geliştirme sunuyor. Ancak birçok güçlü özellik, varsayılan olarak gizli tutulmuş veya pek bilinmeyen menülerin içerisine yerleştirilmiş durumda. Peki …

Tartışmalar büyüyor, K2-18b’deki Dünya dışı yaşam umudu soluyor

Geçtiğimiz hafta, K2-18b adlı uzak bir gezegenin atmosferinde yaşamla ilişkilendirilen gazlara rastlandığı açıklaması bilim dünyasında büyük heyecan yaratmıştı. Cambridge Üniversitesi’nden yapılan açıklamada bu keşif, Güneş Sistemi dışındaki bir …

Microsoft, tartışmalı Recall’u ve yapay zekalı Windows aramayı kullanıma sundu

İlk duyurusundan neredeyse bir yıl sonra, Microsoft sonunda tartışmalı “Recall” özelliğini genel kullanıma sunuyor. Copilot Plus PC’lerde yaptığınız hemen her şeyin ekran görüntüsünü alan bir özellik olan Recall, bugün geliştirilmiş yapay zeka …

Google: AI Overviews aylık 1.5 milyar kullanıcıya ulaştı

Google, AI Overviews olarak adlandırılan yapay zeka destekli arama aracının aylık 1.5 milyar kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Alphabet’in 2025 birinci çeyrek finansal sonuçlarıyla birlikte açıklanan bu veri, Google’ın arama teknolojilerinde yapay …

iPhone 16 ve 16e’ye olan talep arttı, Pro serisinin payı azaldı

Consumer Intelligence Research Partners (CIRP)’in son raporuna göre, Apple’ın yeni uygun fiyatlı modeli iPhone 16e, ABD’deki iPhone satışların %7’sini oluşturarak, geçtiğimiz sene %5 paya sahip olan iPhone SE’yi önemli ölçüde geride bıraktı …

Samsung Galaxy S25 Edge çıkış tarihi sızdırıldı

Samsung, Galaxy S25 serisine ait dördüncü model olan Galaxy S25 Edge için hazırlıklarını tamamlamak üzere. Daha önce yalnızca prototipleri görücüye çıkan modelin, ayrı bir Unpacked etkinliğinde lanse edilmesi bekleniyor. Peki Galaxy S25 Edge ne …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir