YKS Öncesi Hazırlanma Zamanı!

YKS Öncesi Tercihlerinizi Planlamaya Başlayın

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu sona erdi ve şimdi öğrenciler ile aileleri için heyecanlı bir bekleyiş süreci başladı.

Uzman Psikolog Danışman Sevgi Toprakyaran, 22 Temmuz’da açıklanması beklenen sonuçlar öncesindeki dönemin doğru bir planlama ile en verimli şekilde geçirilebileceğini vurgulayarak, “Şimdiden ilgilendiğiniz bölümleri ve üniversiteleri araştırmaya başlayın. Geçmiş yılın taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjan bilgileri gibi detayları YÖK Atlas ve tercih robotlarından inceleyin” önerisinde bulundu.

Toprakyaran ayrıca, bu sürecin sadece bir bekleyiş olmadığını, aksine geleceğe yön verme zamanı olduğunu belirterek, “Kendinizi daha iyi tanıyın, hayalinizdeki meslekleri araştırın ve hedeflerinizi netleştirin” dedi. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yönetici Yardımcısı olan Uzman Psikolog Danışman Sevgi Toprakyaran, adaylara YKS sonuçları açıklanana kadar yol haritası çizdi.

Bekleyiş Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

ÖSYM’nin 22 Temmuz’da 2025-YKS sonuçlarını açıklayacağını hatırlatan Sevgi Toprakyaran, “Bu bekleyiş süreci, pek çok aday için stresli olabilir. Ancak bu zamanı doğru değerlendirmek, tercih dönemine güçlü bir hazırlık ve psikolojik rahatlama sağlayabilir” açıklamasında bulundu. Toprakyaran, adayların üniversitelerin web sitelerinden bölümlerin detaylarına ulaşarak tercih sürecine hazırlanmalarını önerdi.

Hangi Meslek Size Uygun?

Rehberlik Uzmanı Sevgi Toprakyaran, doğru tercih yapabilmek için kişinin kendisini tanıması gerektiğini vurgulayarak, “İlgi alanlarınızı, güçlü yönlerinizi ve beklentilerinizi gözden geçirin. Kariyer Testleri gibi araçlar size rehberlik edebilir. İlginizi çeken bölümleri listeleyin ve hangi üniversitelerde bulunduklarını not alın. Bu liste tercih sürecinde size yardımcı olacaktır” dedi.

Üniversite ve Meslek Araştırmaları Yapın

Uzman Psikolog Danışman Toprakyaran, YKS sonrası dinlenmenin önemli olduğunu ancak adaylara her gün kısa sürelerle üniversite ve meslek araştırmaları yapmalarını önerdi. Bu sayede tercih döneminde yaşanabilecek kaygının azaltılabileceğini belirtti.

Geleceğinizi Şimdi Planlayın

Sevgi Toprakyaran, adayların 2024-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu inceleyerek bölümlere özel koşulları kontrol etmelerini önerdi. Toprakyaran, “Bu süreç sadece bir bekleyiş değil, geleceğinize yön verme zamanı. Kendinizi daha iyi tanıyın, hayalinizdeki meslekleri araştırın ve hedeflerinizi netleştirin. 2025-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandıktan sonra size en doğru desteği sunmaya devam edeceğiz” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?

Alışkanlıklar böbrek taşına davetiye çıkarıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşı hastalığına karşı koruyucu önlemlerin çok önemli olduğunu belirterek, yaşam tarzı değişiklikleri, dengeli beslenme, aktif yaşam ve ideal kilo aralığında kalmanın böbrek sağlığını korumada etkili olduğunu bildirdi.