Yerli turistin tercihi ‘Akraba otel’

İÇ TURİZMDE ŞOK VERİ: AKRABA EVİ KONAKLAMA REKOR KIRDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ilk üç ayına ilişkin yurt içi turizm hareketliliğine dair çarpıcı verileri açıkladı. Ekonomik şartların seyahat alışkanlıkları üzerinde belirgin bir etkisi olduğu raporda belirtiliyor.

OCAK-MART DÖNEMİNDE 10,7 MİLYON KİŞİ YOLA ÇIKTI

TÜİK verilerine göre, Ocak-Mart 2024 döneminde yurt içinde ikamet eden 10 milyon 750 bin kişi bir veya daha fazla geceleme içeren seyahate çıkmıştır. Bu seyahatlerin toplam sayısı bir önceki yıla göre %28,4 artarak 12 milyon 653 bine ulaşmıştır. Toplam geceleme sayısı ise 85 milyon 317 bin olarak kaydedilmiştir.

SEYAHAT HARCAMALARI 76,4 MİLYAR TL OLDU

Söz konusu dönemde yurt içi turizm harcamaları bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %68,9 artış göstererek 76 milyar 429 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Harcamaların büyük bir kısmını (%93,5) kişisel harcamalar oluştururken, paket tur harcamalarının payı %6,5 olarak kaydedilmiştir. Seyahat başına ortalama harcama 6 bin 40 TL olarak hesaplanmıştır.

HARCAMA KALEMLERİNDE KESKİN ARTIŞLAR

Toplam turizm harcamaları içinde en büyük payı %32 ile yeme ve içme harcamaları almıştır. Bunu %28,4 ile ulaştırma ve %10,8 ile konaklama harcamaları izlemiştir. Geçen yıla göre, yeme içme harcamalarında %62,5, ulaştırma harcamalarında %66,3 ve konaklama harcamalarında %66,7 oranında artış yaşanmıştır. Bu veriler, seyahat maliyetlerinde genel bir yükseliş olduğunu göstermektedir.

KONAKLAMADA AĞIRLIK “ARKADAŞ VEYA AKRABA EVİ”NDE

Seyahatlerin temel amacına bakıldığında, %71,3 ile “akraba veya dost ziyareti” en yaygın seyahat motivasyonu olmuştur. “Gezi, eğlence, tatil” amaçlı seyahatlerin oranı %19,6 iken, “sağlık” amaçlı seyahatlerin oranı %5 olarak kaydedilmiştir. Konaklama tercihlerinde de benzer bir eğilim görülmüş olup, toplam 67 milyon 654 bin gece ile “arkadaş veya akraba evinde kalmak” en çok tercih edilen konaklama şekli olmuştur.

Related Posts

BDDK kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırma ne zaman, nasıl yapılır?

Kredi kartı veya kredi borcu olanlar için yapılandırma müjdesi geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), en fazla 48 ay vade ile bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını yapılandırabileceğini bildirdi. Peki, BDDK kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırma ne zaman, nasıl yapılır?

Brent petrol 67,86 dolarda: Ticaret savaşları fiyatları sarsıyor! (23 Temmuz 2025)

Dün 68,41 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 68,04 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.58 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,26 azalışla 67,86 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Gram altında tarihi artış! Kenarda altını olan paraya para demeyecek

Güne 4 bin 410 liradan başlayan gram altın, gün içinde yükselişini devam ettirerek 4.452 TL seviyesini görerek tüm zamanların en yüksek fiyatına ulaştı. Altındaki bu artışta, ons altının 3.372 dolar seviyelerine tırmanması ve yurt içinde dolar/TL …

‘Emekli maaşı 16 bin, kira 20 bin lira’

Sinop’ta yurttaşlar, geçim sıkıntılarını dile getirdiler. Yıllarca yurt dışında çalışan Remzi Yılmaz adlı yurttaş, “Tekrar imkanım olsa yurt dışına koşarak giderdim” dedi.

Türkiye’deki kiralar dünya finans devinin bile dikkatini çekti

JPMorgan ekonomisti, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Buna göre Merkez Bankası’nın dört toplantıda da faiz indireceğini öngörülürken, kira enflasyonu ise endişe yarattığı belirtildi.

Lübnan’da enflasyon dört ayın zirvesine çıktı

Lübnan’da yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te yüzde 15’e ulaşarak son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. Lübnan Merkez İstatistik İdaresi tarafından açıklanan verilere göre bu artış, özellikle konut, sağlık ve eğlence harcamalarındaki fiyat …