Gazze’deki Şiddet ve İnsani Kriz: 25 Ülkenin İsrail’e Tepkisi
Gazze’deki askeri operasyonlar ve artan sivil kayıplar nedeniyle İsrail’e tepkiler büyüyor. Aralarında İngiltere ve Fransa’nın da bulunduğu 25 ülke ortak bir bildiri ile savaşın derhal sona erdirilmesini talep etti.
Son zamanlarda, İsrail’in Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği operasyonlarda artan sivil kayıplar ve insani yardımlara yönelik kısıtlamalar uluslararası alanda yoğun tepkilere yol açıyor. İngiltere, Japonya, İspanya, Avustralya gibi ülkelerin de bulunduğu 25 ülke, yayınladıkları ortak bir bildiri ile İsrail’i sert bir dille eleştirerek savaşın sonlandırılmasını talep etti. Bildiriye AB Komisyonu’nun Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib de imzasını attı.
Son dönemde, insani yardım kuyruklarında beklerken İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldürülen Filistinli sivil sayısının hızla artması, İsrail’in yardım dağıtımındaki kontrolünün sorgulanmasına neden oldu.
Ortak bildiride, “Gazze’de yaşanan sivil acılar benzeri görülmemiş bir boyuta ulaşmıştır. İsrail hükümetinin insani yardım dağıtım modeli tehlikelidir ve istikrarsızlığı artırmaktadır. Gazzeliler insan onurundan mahrum bırakılmaktadır” denilerek İsrail hükümetinin sivillere yönelik insani yardımı engellemesi eleştirildi. 800’den fazla Filistinlinin yardım ararken öldürülmesi dehşet vericidir. Bildiride, İsrail’in uluslararası insani hukuk kurallarına uyması gerektiği vurgulandı.
25 ülkenin ortak bildirisinde, İsrail hükümetine Gazze’deki mağdurlara yapılacak uluslararası insani yardımlara derhal izin verme çağrısında bulunuldu ve insani yardım kuruluşlarına faaliyetlerine devam etmeleri için olanak sağlanması gerektiği belirtildi.
Ayrıca, İsrail’in Güney Gazze’de kurmayı planladığı ve 600 binden fazla Gazzeliyi yerleştirmeyi hedeflediği “İnsani Kent” projesine karşı çıkan ülkeler, bu projenin kabul edilemez olduğunu açıkladı. Ayrıca, Filistin devletini bölecek her türlü plana karşı çıkıldı ve hızla yayılan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine son verilmesi gerektiği vurgulandı.
ABD, Katar ve Mısır’ın ateşkes için girişimlerini destekleyen 25 ülke, bölgede güvenlik ve barışın sağlanması adına adımlar atmaya hazır olduklarını duyurdu.
Diğer yandan, 25 ülke, 7 Ekim 2023’te Hamas ve diğer aşırıcı örgütler tarafından kaçırılan ve halen rehin tutulan kişilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Ateşkes anlaşmalarının müzakere yoluyla sağlanmasının önemine vurgu yapıldı.
İmzaları bulunan ülkeler arasında Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya ve Yeni Zelanda yer alıyor.
Artan uluslararası tepkilere, Katolik Kilisesi’nin lideri Papa XIV. Leo da katılarak, İsrail’in Filistinlileri zorla yerlerinden etmesini kınadı. Papa, Vatikan’ın İsrail’e yönelik saldırıları sert bir dille eleştirmişti.
Belçika Kralı Philippe ise, Gazze’deki durumu “insanlık adına utanç verici” olarak nitelendirerek sert bir açıklama yapmıştı.
AFP, Reuters, DW/ET, BK. DW Türkçe’ye engelsiz erişim için detayları öğrenmek için tıklayın.