Turizm gelirleri 2024’te yükseldi; yıllık artış yüzde 8,3’e ulaştı

2024 yılında Türkiye’nin turizm gelirleri, bir önceki yıla göre yüzde 8,3 artış gösterdi ve 61 milyar 103 milyon 419 bin dolara yükseldi. Turizm gelirlerinin büyük çoğunluğu, 60 milyar 497 milyon 18 bin dolar ile ziyaretçilerden sağlanırken, transfer yolcularından elde edilen gelir ise 606 milyon 401 bin dolar olarak kaydedildi. Yurt dışı ikametli vatandaşlar, toplam turizm gelirinin yüzde 17’sini oluşturdu.

Kişisel ve paket turlar, ziyaretçilerin tercihleri arasında önemli bir yer tutuyor. Bu yıl, kişisel harcamalar 43 milyar 92 milyon 544 bin dolar, paket tur harcamaları ise 17 milyar 404 milyon 474 bin dolar olarak gerçekleşti.

Son çeyrekte turizm gelirleri yüzde 14,5 Arttı

2024 yılının son çeyreği, Ekim-Aralık dönemi, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla turizm gelirlerinde yüzde 14,5’lik bir artış gösterdi ve 13 milyar 788 milyon 36 bin dolara ulaştı. Bu dönemde, ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 13 milyar 650 milyon 267 bin dolar, transfer yolcularından elde edilen gelir ise 137 milyon 769 bin dolar oldu. Yurt dışı ikametli vatandaşlar, turizm gelirlerinin yüzde 19,5’ini sağladı.

Ziyaretçi sayıları artışta

BloombergHT’nin aktardığına göre, 2024 yılında Türkiye’yi ziyaret edenlerin sayısı yüzde 9 artarak 62 milyon 232 bin 447 kişiye ulaştı. Yurt dışında ikamet eden vatandaşlar, bu ziyaretçilerin yüzde 15,4’ünü oluşturdu. Yıllık bazda, geceleme yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 97 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşlarınki ise 63 dolar olarak belirlendi.

Son çeyrekte ziyaretçi sayısı yüzde 11,6 arttı

2024 yılının son çeyreğinde, Türkiye’den yurt dışına çıkış yapan ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 artarak 13 milyon 917 bin 894 kişiye ulaştı. Bu dönemde, yurt dışında ikamet eden vatandaşlar, çıkış yapan ziyaretçilerin yüzde 17,4’ünü oluşturdu.

Turizm giderlerinde düşüş

Yurt içinden yurt dışına yapılan turizm harcamaları 2024 yılında yüzde 8,2 azalarak 7 milyar 741 milyon 2 bin dolara geriledi. Kişisel harcamalar 6 milyar 312 milyon 625 bin dolar, paket tur harcamaları ise 1 milyar 428 milyon 377 bin dolar olarak gerçekleşti.

Ziyaret nedenleri ve harcama dağılımları

Ziyaretçilerin gelir amaçları incelendiğinde, yıllık bazda yüzde 64,9 ile en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” öne çıkarken, yurt dışı ikametli vatandaşlar yüzde 69,6 ile en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla Türkiye’ye geldi. (BloombergHT)


 

 

 

Related Posts

Dev bankadan çiftçiye zirai don desteği! 36 il 10 ürün

Tarımsal üretimdeki verimliliği düşüren doğa olaylarının başında gelen zirai don, iklim değişikliğine bağlı olarak dünyada ve ülkemizde her geçen yıl daha da sık görülüyor. 2025 yılının ilk aylarında ülkemizi etkisi altına alan zirai don da birçok …

Getir kuryelerinin ücretleri yüzde 30 düşürüldü

Getir kuryelerinin ücretleri yüzde 30 düşürüldü

Bu yatırımlar ABD ekonomisinde artık güvenli liman değil!

DoubleLine CEO’su Jeffrey Gundlach, ABD’nin borç yükünün sürdürülemez hale geldiğini belirterek yatırımcıları uyardı. Gundlach, “Uzun vadeli tahviller artık güvenli liman değil, dolar bazlı varlıklardan kaçış başlayabilir.” dedi.

Başvurmayanın parası yanacak! Yarın akşama kadar süresi var

10 yıldır işlem yapılmayan banka hesaplarındaki bakiyeler, mevzuat gereği Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilecek. Bankalar, listede adı geçen kişileri son başvuru tarihine kadar şubelerine bekliyor. Yarın son saate kadar başvurmayanın …

Küresel piyasalar endişeli: Petrol sert yükseldi, yatırımcılar tedirgin

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği için tahliye hazırlıkları yaptığı haberleri sonrası Brent petrol yüzde 4,8 yükselerek 69,4 dolara çıktı. ABD-Çin arasındaki ticaret anlaşması ve küresel jeopolitik riskler piyasalarda tedirginliğe neden olurken, yatırımcılar temkinli pozisyon alıyor.

Başımıza örülen çorap

Tarım toplumunda kullanılan âletler ile sanayi toplumunun makinalarını lütfen karşılaştırmayın. Bıçak bir âlettir, karpuz da keser; adam da öldürür demeyin. Bıçak yerine “taş” koyun. Taş ceviz de kırar, baş da yarar. (Teknoloji buhar makinasının icadı ile başlar. Ondan öncesi tekniktir.) Tahta kaşık yapan bir ustayı düşünün. Bir haftada yüz kaşık yapıyor diyelim. Bir kaşık makinası aynı sürede milyonla kaşık üretir. Bu kadar kaşığı ne yapacağız demeyin. O âlet “kapitalist” zihniyetin eseridir. İhtiyacınız