Mars’ta kafatasına benzetilen gizemli keşif…

Kızıl Gezegen’in Sessizliğini Bozan Yeni Keşif: Mars’ın Port Anson Kayası

Kızıl Gezegen’in sessizliğini bozan son keşif, Jezero Krateri’nin Cadı Fındığı Tepesi eteklerinde Perseverance sondasının Mastcam-Z kamerası tarafından 11 Nisan 2025’te çekilen bir kayayı gündeme taşıdı.

nationalgeographic.com.’un haberine göre “Port Anson” adı verilen geçiş bölgesinde ortaya çıkan bu köşeli, koyu renkli taş, yüzeydeki aydınlık zeminle çarpıcı kontrastıyla kafatasına benzetildi.

Kayadaki küçük boşluklar ve zemindeki sferülit benzeri kürecikler, Purdue Üniversitesi’nden Margaret Deahn’ın açıklamasına göre, gömülü mineral parçacıklarının ya da Mars rüzgarlarının milyonlarca yıllık aşındırmasının izlerini taşıyor.

İlk bakışta bir meteorit olabileceği düşünülen örnek, SuperCam cihazı ile uzaktan yapılan lazer spektroskopisi ve X-ışını analizi sonuçlarının meteorit bileşenleriyle örtüşmemesi üzerine farklı bir teoriye işaret etti.

Bilim insanları, bu parçanın magmatik kökenli olabileceğini ve bir volkanik aktivite sonrasında soğuyan lavın eski bir çarpma veya uzun süreli aşınma süreçleriyle buraya sürüklendiğini öne sürüyor.

Demir ve magnezyum zengini olivin, piroksen veya biyotit gibi mineraller içeren koyu renkli kayaçlar, bu hipotezi destekliyor.

Perseverance’ın taşıdığı gelişmiş analiz araçları sayesinde, Port Anson’da keşfedilen “Kafatası Tepesi” olarak adlandırılan bu kaya, Mars’ın volkanik geçmişi ve eski su varlığı hakkında yeni ipuçları sunmayı vaat ediyor.

Uzay ajansları, bu tür keşiflerin, yüz milyonlarca kilometre uzaktaki dünyamız hakkında hâlâ çözülmeyi bekleyen sırlar barındırdığını bir kez daha gösterdiğini belirtiyor.

Related Posts

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Sonsuz enerjiye dev adım! Tarihi füzyon başarısı

Fransa, nükleer füzyon teknolojisinde çığır açan bir başarıya imza attı. Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu’nun (CEA) yönetimindeki WEST (Tungsten Environment in Steady-state Tokamak) reaktörü, 50 milyon derecelik süper sıcak …

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.