Ev alayım derken şimdi kirayı ödemek de hayal oldu: Büyük çöküş!

Türkiye Ekonomisinde Yoksullaşma ve Kira Artışı

Türkiye ekonomisindeki makas giderek açılıyor. Orta sınıfın yoksullaştığı ekonomik ortamda, asgari ücret rekabetçi sınırların altında kalmaya devam ediyor. Fiyatlar sürekli artarken, çalışanların maaşları ve zamlar aldıktan hemen sonra eriyip gidiyor.

Kira ve ev fiyatları, son 14 yılda sürekli bir artış eğiliminde ve bu durum, barınma hakkını tehdit ediyor. Hükümet kira artışları için yüzde 25 tavan fiyatı belirledi, ancak 2023’te bu kısıtlama kaldırıldı. Bu durumda, zamlar enflasyonla paralel ancak enflasyonun hala yüksek seviyede seyretmesi nedeniyle vatandaşlar zor durumda kalıyor.

Artık ev sahibi olmak bile imkansız hale geldi. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 2022 Nisan’dan bu yana açıklamadığı ‘Kiracı Tarafından Ödenen Gerçek Kira’ ücretlerine bakıldığında, kira fiyatlarındaki artış ve asgari ücretteki değişim gözlemleniyor.

Kira artışlarına ve ev fiyatlarındaki yükselişe rağmen, ev fiyatlarındaki artış oranı, kiraların önüne geçiyor. Bu durumda asgari ücretliler kira ödemelerinde avantajlı olabilirken, ev sahibi olmakta zorlanıyor.

Ev Fiyatları ve Kiralar Arasındaki Değişim

TCMB verilerine göre, Türkiye’de 100 metrekarelik bir evin fiyatı 2010’da 106 bin 270 TL iken, 2024’te bu rakam 3 milyon 606 bin 130 TL’ye yükseldi. Ev fiyatlarındaki artış, kira fiyatlarının önüne geçti ve ev fiyatları ile kira arasındaki oran sürekli arttı.

Asgari ücretin ev fiyatlarına oranı dikkate alındığında ise, asgari ücretli çalışanlar ev sahibi olmada zorlanıyor. Ev fiyatlarına oranla asgari ücret geriliyor ve bu durum, ev sahibi olmayı daha da zorlaştırıyor. Asgari ücretli çalışanlar kiraları öderken sorun yaşamazken, ev sahibi olmak konusunda büyük zorluklarla karşılaşıyor.

Verilerin gösterdiği gibi, Türkiye’de asgari ücretlinin kira ödemelerinde rahat olabilirken, ev sahibi olma sürecinde zorlanması, ekonomik dengelerin gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Related Posts

Dünya Bankası’nın Türkiye tahmini değişti! Büyümede revize…

Dünya Bankası Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini revize etti. Banka, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin raporlarını yayımladı. Dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi de paylaşıldı.

Tatil hayali kuranlar yandı! Yaz tarifesi cep yakıyor

Yaz ayların yaklaşmasıyla birlikte tatilciler yazlık kiralama arayışlarına başladılar. Yazlık mekanlarda sezonluk villa ve daire kiralama fiyatları geçen yıla göre yüzde 30 – 40 artış gösterdi. Havaların ısınmasıyla birlikte tatilciler sezonluk …

Yerli Turistlerin Seyahat Harcamaları 2024’te Yüzde 82,5 Arttı

Seyahate çıkanlar, 66 milyar 40 milyon 991 bin TL harcadı Bu yıl, yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam seyahat harcamaları geçen yıla göre yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin TL oldu. Bu harcamaların yüzde 88,1’ini 369 milyar 276 …

İkinci El Oto Pazarında Durgunluk

Sorgun’daki ikinci el oto pazarında beklenen satış artışı yaşanmadı, alıcılar fiyatlardan şikayetçi.

Devlet veriyor, insanlar istismar ediyor

Elazığ’da yaşanan 2020 ve 2023 depremlerinin ardından kentte yapılan TOKİ konutlarının ev sahipleri tarafından fahiş kiralara verilmesi, vatandaşları zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Geçen yılın son çeyreğine ait iç turizm verileri açıklandı

Yurt içinde, geçen yılın son çeyreğinde 9 milyon 528 bin kişi seyahate etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir