Düşük enerjili seradan Avrupa’ya ‘sıfır pestisitli’ domates!

Sivas’ta Jeotermal Enerjiyle Üretim Yapan Cam Serada Domates İhracatı Başladı

Sivas’ta geçen yıl sonunda faaliyete geçen ve 41 bin metrekarelik alanda üretim yapan cam sera, jeotermal enerji kullanarak domates ihracatına başladı. Kentin en büyük cam serası olan tesis, 36 derecelik termal ısı ile çalışarak en düşük enerjili sera unvanına sahip.

Yukarıyıldızlı köyü yakınlarında bulunan sera, hem çevreci hem de verimli bir üretim modeli sunuyor. Yıl boyunca 10 ay boyunca ürün alınacak olan serada, kimyasal madde kullanılmadan tamamen doğal yöntemlerle domates yetiştiriliyor ve Avrupa ülkelerine ihracat yapılıyor. Tesiste çoğunluğu kadın olmak üzere yaklaşık 50 kişi istihdam ediliyor.

‘İyi Tarım Uygulamalarıyla Çalışıyoruz’

Seranın proje koordinatörlüğünü üstlenen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Volkan Yörük, yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Geçen yıl Sivas’a sera kurulamaz denildikten sonra burada üçüncü seramızı faaliyete geçirdik. Toplamda 120 dönüm cam sera alanına ulaştık. Sera, 36 derecelik jeotermal su ile en düşük enerjiyle çalışabilen bir sistem. Burada Hollanda tipi cam sera kullanılıyor ve tamamen iyi tarım uygulamaları gerçekleştiriliyor. Bu sayede düşük enerjiyle yüksek verim elde edebiliyoruz.”

‘Sloganımız Sıfır Pestisit’

Serada ayrıca böcek ve hastalıklarla biyolojik mücadele yapıldığını belirten Yörük, “Kimyasal kullanımı minimuma indirerek zararlı böcekleri faydalı böceklerle dengelemeye çalışıyoruz. Seranın üretiminde hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Bu sayede pestisit kalıntısı gibi sorunlarla karşılaşmıyoruz. Ürünlerimizin tamamı Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu yıl yaklaşık 1600 ila 1800 ton domates rekoltesi bekliyoruz ve tamamını Avrupa’ya ihraç etmeyi planlıyoruz. Sıfır pestisit ilkesiyle güvenilir ve doğal ürünlerimizi tüketicilere sunuyoruz” dedi.

Pestisit Nedir?

Pestisitler, zararlı organizmaları kontrol altına almak için kullanılan kimyasallardır ve doğal tarım uygulamalarında sıklıkla tercih edilmez. Pestisit kullanımı, çevre ve insan sağlığı için risk oluşturabilir. Bu nedenle sıfır pestisit ilkesiyle çalışan seralar, sağlıklı ve güvenilir tarım ürünleri sunmaktadır.

Related Posts

Bitcoin rüzgarı: Alt üst etti, rekor dinlemiyor!

Kripto borsası bugünlerde Bitcoin’in yükselişine sahne oluyor. Son günlerde art arda rekorlar kıran Bitcoin’de bir yandan kurumsal girişler diğer yandan ABD tarifelerinin 1 Ağustost’a uygulanacağı kararının kesinleşeceği bilgisi güven verdi …

Bakan duyurdu: 865 milyon TL çiftçilerin hesabına yattı

Tarım sektörü, artan maliyetlerle mücadele ederken bir yandan da açıklanacak devlet desteklerine odaklanmış durumda. Tarım ve Orman Bakanlığı, farklı alanları kapsayan tarımsal destek ödemelerini 11 Temmuz itibarıyla üreticilerin kullanımına sundu …

TOGÜ ile TÜİK arasında akademik ve veriye dayalı iş birliği protokolü imzalandı

TOKAT / FATİH KARAMAN Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında eğitim-öğretim ve veriye dayalı akademik iş birliğini kapsayan protokol, Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz ve TÜİK Başkanı Dr. Erhan Çetinkaya …

Kapora dolandırıcılarının kullandığı 3 tehlikeli tuzak: Siz de hedef olabilirsiniz

İnternetten yapılan ev ve tatil kiralamalarında kapora tuzağı büyüyor. Sahte ilanlar ve güven vermeye çalışan dolandırıcılar, özellikle yaz aylarında harekete geçiyor. Uzmanlar uyarıyor: “Kandırılmamak için ödeme yapmadan önce bu adımları mutlaka uygulayın!”

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …