Kalp krizi geçirirken öksürmek işe yarar mı?

Öksürmek Kalp Krizini Engellemez

Türkiye’de son dönemde sanatçı Volkan Konak’ın sahnede şarkı söylerken kalp krizi geçirerek vefat etmesi ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in geçirdiği kalp rahatsızlıkları sonucu yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından halk arasında kalp krizi geçirirken öksürmenin faydalı olduğu inancı, özellikle sosyal medya platformlarında yayınlanan videolarla tekrar gündeme geldi. Ancak uzmanlar, bunun yanlış ve gereksiz bir uygulama olduğunu, başka komplikasyonların oluşma riskini artırdığını vurguladı. ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, Amerikan Kalp Birliği’nin öksürmenin kalp krizini engellemeyeceğini ve bunun bir şehir efsanesi olduğunu açıkladığını belirtti.

Kalp Krizi En Sık Görülen Ölüm Nedeni

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kalp damar hastalıkları ile kalp krizinin en yaygın ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çağlıyan, Covid-19 pandemisi sürecinde bu hastalıklarda bir artış yaşandığını ifade etti. Kalp krizinde en belirgin belirtinin önceki ağrılardan farklı ve kişide ciddi rahatsızlık hissi uyandıran göğüs ağrısı olduğunu aktaran Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, “Bazıları basınç gibi, bazıları yanma gibi tanımlar ama o ağrı genellikle yardım alma ihtiyacınızı belirir. Ayrıca ani başlayan nefes darlığı, çarpıntı, ciddi ritim bozukluklarındaki baygınlıklar ve ani kalp durmalarını gözlemleyebiliriz” dedi.

‘Ambulansla Hasta Nakli Daha Güvenli’

Böyle bir durum hissedildiğinde en güvenli yaklaşımın ambulans eşliğinde hızlıca hastaneye ulaşmak olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çağlıyan, “Çünkü kalp damar hastalıklarının ani ölüm riski mevcuttur. Dolayısıyla ambulansla hastaneye gitmek çok daha güvenlidir. Kişi araç kullanıyorsa bu büyük risktir. Çünkü araç kullanırken aniden kalp durmasına maruz kalabilir ve bu sadece kendi değil, trafikteki diğer insanların hayatını da tehlikeye atar. Doğru yapılan bir kalp masajı belki kısa süreli bir fayda sağlayabilir ama sağlık kuruluşunda yapılan müdahale kadar etkili değildir” açıklamasında bulundu.

‘Öksürmek Kalp Damarını Açmaz’

Kalp krizi sırasında yapılacaklarla ilgili oluşturulan şehir efsanelerinin durumu kötüleştirebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, “Kalp krizi anında öksürmek, sosyal medyada popüler hale geldi. İnsanların kalp krizinden öksürerek korunduğu, öksürerek hastaneye gittiği gibi spekülasyonlar var. Bu inanışlar kesinlikle yanlış ve hayati risk taşıyan manipülasyonlardır. Biz hekimler anjiyo sırasında hastanın aniden tansiyonunun düştüğünü gözlemliyoruz. Bu durumda hastaya bazen öksürmesini söylüyoruz. Öksürme sonrası hastanın tansiyonunun hızla yükseldiğini görüyoruz ancak altta yatan patoloji çözülmedikçe öksürmenin bir faydası yoktur. Öksürmek kalp damarınızı açmaz. Aksine ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Bu inanış tamamen yanlış bir şehir efsanesidir. Bu tür bilgilere inanmadan önce doğruluklarını araştırmak önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

YKS Öncesi Hazırlanma Zamanı!

YKS Öncesi hazırlanma zamanı! Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonunun tamamlanmasıyla birlikte öğrenciler ve aileleri için heyecanlı bekleyiş başladı. 

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…