Suriye’den Türkiye’ye enerji alanında yatırım çağrısı

İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde Suriye Enerji Bakanı ile Türkiye Arasındaki İşbirliği Değerlendirildi

İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi kapsamında İstanbul’da bulunan Suriye Enerji Bakanı Muhammed el-Beşir, Türkiye ile Suriye arasındaki enerji işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

el-Beşir, Türkiye’nin, ülkesiyle komşuluk ilişkilerine ve Suriye devriminin başlangıcından bu yana süren desteğine vurgu yaptı.

Türkiye’nin özellikle Suriye’nin kuzeyine elektrik alanında önemli yardımlarda bulunduğunu dile getiren el-Beşir, şunları kaydetti:

“Şu anda Türkiye’den Suriye içine uzanacak 400 kilovoltluk hatla ilgili bir anlaşma imzalamak üzereyiz. Buna ek olarak Kilis ile Halep arasında uzanan doğalgaz hattı üzerinde de çalışıyoruz. Bu hattı hem Suriye hem de Türkiye tarafında yeniden işler hale getirmeye çalışıyoruz. Bu hat üzerinden Suriye içindeki elektrik üretim santrallerine günlük 6 milyon metreküp gaz temin edebiliriz. Bu da enerji durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır.”

el-Beşir, iki ülke arasında enerjiyle ilgili başka bir hattın da gündemde olduğunu belirterek, “Önümüzdeki günlerde onunla ilgili çalışmalar da başlayabilir. Şu anda hazırlık aşamasında. Bu hat, Reyhanlı ile Harem bölgesi arasında olacak. Türkiye tarafında bir trafo merkezi bulunuyor. İhale süreci tamamlandıktan sonra bu merkez üzerinden yaklaşık 80 megavatlık elektrik Suriye’nin kuzeyine ulaştırılacak” bilgisini paylaştı.

DOĞALGAZ ARAMADA İŞBİRLİĞİ İMKANI

Ülkesinin madencilik alanındaki hedeflerine de değinen el-Beşir, “Fosfat ve lityum gibi madenler üzerinde çalışmalar yapılacak.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın denizlerde doğalgaz arama konusunu da gündeme getirdiğini anımsatan el-Beşir, “Enerji alanında Suriye ile Türkiye arasında genel bir işbirliği çerçeve anlaşması imzalanacak” diye konuştu.

el-Beşir, Türk şirketlerine yatırım çağrısı yaparak, “Suriye’de enerjinin her alanına yatırım yapılabilir. Petrol ve doğalgaz arama, sondaj, rafinaj ve iletiminin yanı sıra elektrik hatlarının ve santrallerin rehabilitasyonu, rafinerilerin yeniden inşası ile madencilik alanında da çalışma imkanları mevcut” ifadelerini kullandı.

Related Posts

T625 GÖKBEY ilk deniz aşırı uçuşunu yaptı

Türkiye’nin ilk milli Genel Maksat Helikopteri T625 GÖKBEY, bugün ilk deniz aşırı uçuşunu başarıyla tamamlayarak TEKNOFEST kapsamında KKTC’ye ulaştı.

OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, haziranda bir önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gidecek.

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı! ‘Amaç: Yapılan hukuksuzluklar sonucu…’

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı. Özlale kararlardaki amacı ”Yapılan hukuksuzluklar sonucu eriyen rezervleri biriktirmek ve TL’yi cazip hale getirmek” diyerek ifade etti.

Borsadaki kayıp 40 günde 1,5 trilyon lira oldu

19 Mart ve sonrasıyla başlayan olaylar neticesinde Borsa İstanbul BIST 100 endeksindeki kaybın 40 günlük bilançosu 1,5 trilyon lira oldu.

4 telefon modeli ve 1 hoparlör toplatılıyor: İade hakkı var

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nın yaptığı bildirim üzerine, güvenlik standartlarını karşılamayan 4 cep telefonu modeli ile 1 kablosuz hoparlör için toplatma kararı verildi. Vatandaşlar bu ürünleri iade ederek ücret iadesi talep edebilecek.

Hedef, ticaret hacmini 5 kat artırmak

Türkiye, Afrika’da yedinci büyük ham petrol üreticisi konumunda olan Gabon’la halen 109 milyon dolar olan ticaret hacmini beş kat artırmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir