Güneydoğu’nun kuru meyve ihracatı yüzde 4 arttı

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatı Arttı

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi firmalar, yılın ilk çeyreğinde 82 ülke ve serbest bölgeye 15 bin 467 ton kuru meyve ve mamulleri ihraç etti. Bu ihracatın karşılığında sektör 99 milyon 908 bin dolar gelir elde etti. Geçen yıla göre değerde yüzde 4, miktarda ise yüzde 11 artış yaşandı.

Antep Fıstığı Lider Konumda

En yüksek geliri Antep fıstığından elde eden sektör, kuru kayısıdan 37 milyon 529 bin dolar, kuru incirden de 7 milyon 325 bin dolar kazanç sağladı. Antep fıstığı, Güneydoğu Anadolu’nun ihracatında yüzde 42,6’lık paya sahip olarak birinci sırada yer aldı. İtalya, Almanya ve ABD en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında yer aldı.

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, sektörel ihracatın arttırılması için tanıtım çalışmaları yaptıklarını belirtti. Türk kuru meyve ve mamullerinin uluslararası pazarlarda değer görmesini sağlamak için çaba harcadıklarını vurgulayan Çıkmaz, Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen ürünlerin talep görmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Related Posts

Veli Ağbaba’dan 1 Mayıs Raporu: İktidarın sınıfsal tercihlerinin sonucu emekçiler için yıkım oldu

CHP’li Veli Ağbaba, 1 Mayıs öncesinde rapor hazırlayarak, işçi sınıfının giderek artan yoksulluğu ve düşen alım gücüne dikkat çekti. Ağababa iktidarın emeği değil sermayedarları korumasını eleştirdi.

İtalya’da banka savaşları başladı: Bankacılık devi sigorta devine talip

İtalya’da yatırım bankası Mediobanca SpA’nın, sigorta şirketi Assicurazioni Generali SpA’nın varlık yönetimi birimi Banca Generali’yi satın almak için 6,3 milyar euroluk teklifte bulunduğu bildirildi.

TOBB Başkanı: Büyüme hikayemizi tüm dünyaya gösterebilmeliyiz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Turizmde dünyada gelen turist sayısı bakımından ilk 5 destinasyonu arasına girmekteyiz. Gelir itibarıyla yedinci sıradayız, bunları geliştirmek ve büyütmek bizlerin elinde. Rekabet gücümüzü artıracak yapısal reformlara devam etmeli, büyüme hikayemizi tüm dünyaya gösterebilmeliyiz” dedi.

Taş duvar ahırda başlamıştı! Devlet desteğiyle modern tesis kurdu!

Erzurum’da yıllardır besicilik yapan 48 yaşındaki Osman Tanhaş, taş duvar ahırda yaptığı hayvancılığı, devletin hibe desteğiyle Avrupa standartlarında modern tesise taşıdı.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir