Zehre rağmen hayatta kalıyorlar… Tahtakurularında tehlikeli mutasyon

Tahtakurularında Tehlikeli Mutasyon: Zehire Rağmen Hayatta Kalıyorlar

II. Dünya Savaşı sonrası kimyasal devrimle birlikte, özellikle DDT gibi güçlü böcek ilaçlarının bulunmasıyla tahtakuruları büyük ölçüde kontrol altına alınmıştı. Ancak 2000’li yıllardan itibaren, bu kaşıntılı parazitler hayatımıza yeniden girmeye ve dünya genelinde seyahatlerimize eşlik etmeye başladı.

Virginia Tech’ten entomologlar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, tahtakurularının bu dayanıklılığının sebebini ortaya koydu. Araştırma kapsamında ABD’nin 22 eyaleti ve Kanada’nın 4 bölgesinden toplanan 134 farklı tahtakurusu popülasyonu incelendi.

Tahtakurusu popülasyonları genetik olarak oldukça iç içe olduğundan, araştırmacılar her gruptan sadece bir bireyi genetik taramaya tabi tuttu. İki tahtakurusu örneğinde, sinir sistemi ile ilişkili kimyasal yollarda aminoasit değişimine yol açan bir nokta mutasyonu tespit edildi.

Araştırmacılar, bu mutasyonun A302S Rdl geni mutasyonu olduğunu ve Alman hamamböceklerinde de benzer direnç mekanizmalarına yol açtığını belirledi. Bu genetik değişim, 1940’larda DDT’ye alternatif olarak geliştirilen ve çevrede uzun süre kalıcı etkiler yaratan dieldrin isimli insektiside karşı direnç sağlıyordu.

Dieldrin, fipronil adlı günümüzde yaygın kullanılan bir böcek ilacıyla kimyasal benzerlik taşıyor. Fipronil, daha kısa ömürlü olması nedeniyle daha kabul edilebilir bir seçenek olarak görülse de, çevresel etkileri hâlâ ciddi boyutta. Tahtakurularının geliştirdiği Rdl mutasyonu, bu maddeye karşı da direnç kazanmalarını sağlıyor.

Araştırmacılar, bu mutasyonun ne zaman ortaya çıktığından emin değil. Ancak tahtakurularının 1990’larda yasaklanan dieldrin gibi kimyasallara uzun süre maruz kalmış olması, bu dayanıklılığın yeni olmayabileceğini düşündürüyor.

Related Posts

Ünlü markaların kulaklıklarında güvenlik açığı tespit edildi: Milyonlarca kullanıcı risk altında!

Bluetooth bağlantılı kulaklıkların bazı modellerinde ciddi güvenlik açıkları tespit edildi. Uzmanlar, kullanıcıların yazılım güncellemelerini takip etmeleri ve dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Spotify’ın HiFi özelliği yine gündemde

Spotify’ın dört yılı aşkın süredir beklenen kayıpsız (lossless) müzik hizmeti, sonunda yaklaşıyor olabilir. Uzun süredir sessiz kalan ve zaman zaman üst düzey yöneticilerden gelen belirsiz açıklamalarla gündeme gelen bu özellik, şimdi Spotify uygulamasının masaüstü ve mobil sürümlerinde keşfedilen yeni kod satırlarıyla tekrar umut verdi.

Evreni anlayış biçimimizi değiştirecek teleskoptan ilk görüntüler

Vera Rubin Teleskobu’nun Dünya’ya çarpma mesafesindeki gök taşlarını tespit etmesi ve Samanyolu Galaksisi’ni de haritalaması bekleniyor.

Trump’tan ‘Tiktok’ kararı

ABD Başkanı Trump, sosyal medya platformu Tiktok’un engellenmesine dair kanunun uygulanmasını 90 gün süreyle erteleyen kararnameyi imzaladı.

Beyin dalgalarındaki düşünceleri çözen yapay zeka modeli geliştirildi

Avustralyalı bilim insanları, giyilebilir başlık aracılığıyla beyin dalgalarından geçen düşünceleri algılayarak bunları metne dönüştüren yapay zeka modeli geliştirdi.

iOS 26’nın sırları ortaya çıktı: Yenilikler sizi saşırtacak! Güncelleme alacak modeller hangileri?

Apple, WWDC 25’te yeni nesil işletim sistemlerini geçtiğimiz günlerde tanıttı. iPhone’lar için duyurulan yapay zeka destekli iOS 26, birçok yenilik sunuyor. iOS 18’den sonra iOS 26 adını alan sürüm, “Liquid Glass” tasarım anlayışıyla geliyor. Yarı …